Le az Adók 75%-ával Párt – Wiki

Le az Adók 75%-ával Párt
MottóKeress többet, politizálj kevesebbet!
Adatok
ElnökEcsenyi Áron
Alapítva2019augusztus 30.
Tagok száma23
IdeológiaJelenlegi ideológiák:
Libertarianizmus
Hivatalos színei  sárga
Magyarország politikai élete
Weboldala

A Le az Adók 75%-ával párt[1], (röviden LA75) egy jobboldali, libertárius párt Magyarországon. A főként egyetemistákat és fiatalokat tömörítő mozgalom 2019-ben alapult, de csak a 2021-ben indított, Tömeges Üzletnyitás[2] programja révén vált nemzetközileg[3] is ismertté. Elnöke 2019 óta Ecsenyi Áron.

Története

XIX. századi klasszikus magyar liberalizmus

A magyar libertarizmus történeti értelemben a XIX. század első felében, a reformkori klasszikus liberalizmusban formálódott ki, és politikai csúcspontját 1848-49-ben, a magyar polgári államalapításban érte el, amely előbb önrendelkezéssel bíró, utóbb független államiságot eredményezett. [4] számos idézet igazolja a korabeli gondolkodást a szabadságról: “Nincs semmi ami kártékonyabban hatna egy nemzet politikai erkölcsiségére, mint a hivatalt osztogató kormánypatronázs mértéktelen kiterjesztése.” (…) „Oly forrása ez a nemzet elrohasztásának, amely elegendő arra, hogy a még különben bölcsen vezetett demokráciában is az erkölcsök megmérgeztessenek…” (…)„Azok a nemzetek a legboldogabbak – írja máshol – melyek legkevésbé kormányoztatnak. … Erős kormány: gyámság, s akinek gyámja van, ha nem hülye, hát kiskorú.” Hosszútávú hatalmi működése ténylegesen 1867, a kiegyezés után következett be, ahol is kompromisszumosan ugyan, de realizálta mindazokat a polgári jogi intézményeket, amelyeket a piac nagyobb mértékű szabadsága és a parlamentáris rendszer lehetősége megnyitott.

Le az Adók 75%-ával párt alapítása

A magyarországi libertárius párt, a LA75 alapítását Ecsenyi Áron parlamenti akciója [5] előzte meg, ahol az európai szinten is kirívóan magas adók ellen tiltakozólag látogatói jeggyel bement az Országházba, és matricákat ragasztott ki. A pártot 2019-ben regisztrálta a Bíróság a Civil Szervezetek Névjegyzékébe.

Közéleti szerepe

A médiában a Tömeges Üzletnyitás programjuk tette a LA75-öt híressé. 2021 januárjában Európa-szerte tiltakozások robbantak ki a járványhelyzetet üzletek nyitvatartásával korlátozó kormányzati rendeletek ellen. A legtöbb országban libertáriusok és jobboldaliak karolták fel az ügyet, és arra bíztatták az üzleteket, hogy a rendeletek ellenére polgári engedetlenséget tanusítva nyissanak ki. Itthon a LA75 Facebookon hírdette meg a programot, és ebből a célból a lengyel példa alapján saját térképet[6] is csinált a kinyitó üzletteket feltüntetve. Mivel a térképre gyakorlatilag bárki feltölthette az üzletét, és az üzletek tulajdonosai bármikor elállhattak a szándékaiktól, ezért a megbízhatóságát számos kritika érte[7]. A kormány a nyitási hullámra még súlyosabb büntetések kilátásba helyezésével reagált.[8] Ennek ellenére a LA75 mind január 31-ére, mind február 1-jére eseményt jelentett be a Hősök-terére, hogy bátorítsa a tulajdonosokat a kinyitásra. Az eseménynek óriási médiavisszhangja lett, még a nemzetközi sajtó is beszámolt róla. A LA75 párt két tagját, Ecsenyi Áront és testvérét, a két gyermekes családapát Ecsenyi Szilárdot összesen 3,5 milliós forintra büntették a szervezés és gyűlés megtartása miatt. Az eseményt követően a többi ellenzéki párt is szorgalmazni kezdte a kinyitást valamint a kormány új intézkedéseket jelentett be. Ígéretet tettek az oltási kapacitás bővítésére[9], az elmaradt bértámogatások azonnali kifizetésére [10]és Orbán Viktor miniszterelnök nemzeti konzultációt jelentett be a nyitással kapcsolatban.

Ecsenyi Áront, a 2021-es ellenzéki pártok egy részével szervezett előválasztáson is regisztrálták, mint a 7. miniszterelnök-jelöltet, ahonnan Ecsenyi később visszalépett.

Ideológiai háttere

A libertárius ideológiák az angolszász országok hagyományában (Angol Polgári Forradalom, Amerikai Függetlenségi Háború) váltak meghatározóvá a polgári felvilágosodással. Alapelveik szerint csak akkor lehet az egyén szabad, ha az állam nem korlátozza a piac működését, és nem akarja politikai akarat alá rendelni az egyén döntését. Itthon Seres László újságíró kezdte el népszerüsíteni a rendszerváltás után. A libertáriusok ellene vannak az állami újraelosztásnak, szocializmusnak, paternalizmusnak, fasizmusnak, valamint bármilyen demokratikusan kikényszerített döntéshozatalnak.

Pártprogram

A LA75 célkitűzései között szerepel az állami szolgáltatások nagy részének leépítése és az azok finanszírozását lehetővé tevő adórendszer felszámolása. Ennek megfelelően nagyfokú piacosítást terveznek az egészségügyben, az oktatásban, a sport és kultúra finanszírozásban és a nyugdíjrendszerben is. Ezek jelentős részét kivennék az állami finanszírozás alól. Ezen felül számos koncessziót és piactorzító szabályozást megszüntetnének, beleértve a minimálbér rendszert. Mint libertáriusok, elkötelezett hívei a szólásszabadságnak és a szabad fegyvertartásnak is. Európai összehasonlításban Svájc berendezkedése (alacsony adók, szabad fegyvertartás, piaci szabadság) áll hozzájuk a legközelebb, a honlapjukon azonban Hongkonggal és Szingapúrral is példálóznak.

Jegyzetek

  1. A LA75 programja
  2. Tömeges Üzletnyitás Facebook oldala
  3. Az Independent beszámolója a LA75 hősök terei eseményéről
  4. Kossuth Lajostól
  5. Dulakodás volt a Parlamentben
  6. A LA75 térképe a február 1-jén kinyitást tervező üzletekről
  7. Ecsenyi Áron szerint sem megbízható a térkép
  8. Szigorított a kormány: kemény büntetés vár az engedély nélkül kinyitó vendéglátósokra
  9. A kormány tömeges oltási tervet dolgozott ki 2021 február elején
  10. Előre utalná a kormány a februári bértámogatásokat