45%-os támogatottságot mértek nekünk

Két nagy felmérést végeztünk.

Az elsőt 2019 augusztusában egy Facebook hirdetésen alapuló szavazással Origo és Index olvasókat célozva. A másodikat 2020 márciusában külső médium megbízásával.

A szavazás előtt tömören összefoglaltuk a programunk lényegét és a kérdést:

“Ha az összes, nyugdíjra- és egészségbiztosításra, vallásra, sportra, közmédiára, multik támogatására és részvényvásárlásra költött adót a munkavállalóknál hagynánk, átlagosan 130 000 Ft-tal növelve a fizetéseket, hogy abból piaci alapon válasszák ki a megfelelő szolgáltatást, akkor ránk vagy a többi adóztatáspárti (Fidesz, DK, Momentum, MSZP, Jobbik stb) pártra szavaznának-e?”

Az így nyert közel reprezentatív mintán az első felmérésben 2019 augusztusában 600 szavazóból 59,4% minket választott, míg a fennmaradó 40,6% jelezte, hogy ő a jelenlegi valamelyik párt egyikére voksolna.

A második felmérésben 2020 februárjában már nem teljesítettünk ilyen jól, ott 823 szavazóból 45% voksolt ránk, 55% a feltüntetett Fidesz, Jobbik, DK, Momentum pártok valamelyikére.

A kutatást többek között amerikai Cato intézet felmérésére ihlette, ahol 2018-ban fölényesen 96,5%-kal nyert a kevesebb állami szolgáltatás / kevesebb adó, a több állami szolgáltatás / több adó rendszerével szemben.